Financieel onafhankelijk en vervroegd op pensioen, een realistische droom? 0

geld

Laten we beginnen met het antwoord op de vraag uit de titel, volmondig ja! Het is voor iedereen mogelijk om financiële onafhankelijkheid te bereiken en vervroegd met pensioen te gaan. Zelfs als dit maar enkele jaren betreft dat je eerder kunt stoppen, is het al pure winst toch? In dit artikel geven we een aantal praktische tips uit de FIRE trend, financial independence retire early, die jij nu al kan toepassen!

Mindset

Laten we bij het begin beginnen. Stel jezelf duidelijk het doel voor ogen dat je financieel onafhankelijk wilt worden en vervroegd met pensioen wilt gaan. Je mindset is alles! Geloof je er niet in dat je financieel onafhankelijk kan worden, dan zul je er niet de nodige energie in gaan steken en zal je het einddoel ook niet bereiken. Als je mindset in orde is, dan pas kun je aan aanpassingen in je levensstijl beginnen.

Je eigen plan

Maak vervolgens je persoonlijke plan om financieel onafhankelijk te worden. Dit kun je afstemmen op jouw situatie en streven. Wil je bijvoorbeeld over 10, 20, 30 of 50 jaar met pensioen? Wat is je doel qua 

koopkracht en vermogen? Ben je bijvoorbeeld tevreden als je een afbetaalde woning hebt of wil je daar een vakantiehuis of een privé-eiland aan toevoegen? Hoeveel geld heb je nodig om de rest van je leven rond te komen? Stop je bij een miljoen, 10 miljoen of pas bij een miljard? Dit is natuurlijk wat overdreven, maar je zult begrijpen dat de strategie die je kiest, moet passen bij je einddoel.

Heb je je doel nog niet helemaal voor ogen? Geen enkel probleem. Er zijn heel veel (online) cursussen en strategieën te vinden. Doe de juiste kennis op en vergroot je vaardigheden! 

Geen smoesjes

Laat vooral ook de smoesjes om niet te beginnen achterwege. Dus bedenk niet dat je beter eerder had kunnen beginnen of dat je vanwege je man of kinderen geen lifestyle aanpassingen kan doen om financieel onafhankelijk te worden. Ook het gebrek aan aanwezig vermogen is geen goede reden om niet vervro

egd met pensioen te kunnen. Er zijn namelijk altijd dingen die je kunt doen.

Wat je nu al kan doen

beleggen

Wat kun je dan nu al doen om financieel onafhankelijk te worden? Geef niet direct je geld uit dat je net hebt verdiend, maar investeer en beleg. Dit kan al met enkele euro’s. Geduld is een schone zaak! Zo kun je elke maand een deel van je salaris opzij zetten om te investeren. Beleg bijvoorbeeld 50 euro per maand. Dit kan binnen enkele jaren al uitgroeien tot tientallen honderden euro’s. Nogmaals, wees geduldig en onderdruk de behoefte om al je geld te spenderen.

Stel lange termijn doelen

Laat onbelangrijke zaken links liggen om deze lange termijn doelen te kunnen bereiken. Een illustrerend voorbeeld is bijvoorbeeld een lange wereldreis die je altijd al hebt willen maken. Als dit je lange termijn doel is, dan kun je allerlei weekendjes weg naar hotels in de buurt beter opsparen en spenderen aan je einddoel: namelijk die prachtige reis die je veel meer waard is! Hetzelfde geldt met je lange termijn doel om over 20 jaar financieel onafhankelijk te zijn. Het geld wat je bespaart door niet 3 keer maar 1 keer op vakantie te gaan per jaar, genoegen te nemen met 10 broeken in plaats van 25 of 1 keer per maand uit eten te gaan in plaats van iedere week, kun je beter duurzaam investeren. Zet het geld opzij en begin klein. Iedere stap is er een richting je einddoel!

Previous ArticleNext Article
FINANCIEEL, LIFESTYLE ·

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *