Hoe onderhandel je een hoger salaris? 0

opslag vragen

Zit je al een tijdje bij dezelfde werkgever en vind je dat je wel een salarisverhoging verdient? Of ben je juist bezig met solliciteren en wil je tijdens je sollicitatiegesprek de beste arbeidsvoorwaarden in de wacht slepen? Met dit stappenplan kun je gemakkelijk onderhandelen voor een hoger salaris. Waar wacht je nog op?

Stap 1: kies het juiste moment

Timing is alles, dus ook wanneer je de salarisonderhandelingen wilt starten. Gaat je bedrijf net door een economische crisis of zijn er recent bedrijfseconomische ontslagen gevallen? Dan is dit misschien niet het beste moment om een hoger salaris te verzoeken. Gaat het juist heel goed en heb je net een grote klant binnengehaald? Go for it!

Stap 2: hou je spanning onder controle

Het kan spannend zijn om het gesprek aan te gaan met je leidinggevende over een hoger salaris. Laat dit echter niet merken. Haal een aantal keer goed en diep adem voor het gesprek en blijf kalm. Realiseer je dat niet geschoten altijd mis is. Nee heb je, en ja kun je krijgen!

opslag

Stap 3: weet wat je waard bent

Voordat je het gesprek aangaat kun je het beste wat onderzoek doen naar de huidige arbeidsmarkt. Wat zijn de actuele salarissen op dit moment op de arbeidsmarkt voor jouw functie? Wat zou je kunnen verdienen als je ergens anders een baan aan neemt? Maar bedenk vooral ook wat jouw meerwaarde is voor het bedrijf waar je nu werkt en hoe zich dat vertaald in salaris. Het doel is om je werkgever duidelijk te maken dat jij het waard bent om in te investeren.

Stap 4: laat ruimte voor onderhandeling

Je hebt waarschijnlijk al voor jezelf bedacht hoeveel je dan meer wilt gaan verdienen qua salaris. Maar zorg dat je open blijft staan voor alternatieven. Er zijn meer manieren om je arbeidsvoorwaarden te verbeteren en relatief gezien hoger salaris te krijgen. Wellicht kan je werkgever geen hoger salaris aan je betalen, maar zou je minder uren kunnen werken voor hetzelfde geld. Dan ga je er toch op vooruit. Of kun je je salarisverhoging in de vorm van een opleiding krijgen of in de vorm van extra vakantiedagen of bijvoorbeeld meer ouderschapsverlof. Er zijn heel veel verschillende opties mogelijk om er toch op vooruit te gaan zonder dat je een dikke vette cheque ontvangt. Blijf daarom flexibel en kom met je leidinggevende samen tot een overeenstemming. Wel zo prettig voor jullie voortdurende samenwerking!

Previous ArticleNext Article
CARRIERE ·

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *