De voordelen van ⅘ werken 0

4/5 werken

Een goede verloning maar toch veel vrije tijd, het is iets waar we allemaal van dromen. De balans tussen werk en privé is in vijfdaagse werkweek niet in verhouding. Vooral op Europees niveau gaan er stemmen op om de traditionele werkweek te verlagen naar 4 dagen. Voor de werknemer zou dit tal van voordelen hebben. We vertellen je er alles over.

Mentale rust

Je zou ervan versteld staan wat één dag per week minder werken met je geest doet. Uit Amerikaans onderzoek is gebleken dat ⅘ werken voor een drastische vermindering van je stressniveau zorgt. Zo zou vooral de kans op een depressie dalen. Bijna alle gelukkige werknemers werken productiever en gemotiveerder, de prestaties op de werkvloer zullen dus ook beter worden wanneer je mentale rust ervaart.

Betere balans tussen werk en privé

In deze formule heb je veel meer tijd voor wat er echt toe doet. Geld verdienen is belangrijk, maar op je sterfbed ga je natuurlijk ook niet het cijfer op je bankrekening bekijken. Een goede balans tussen geld verdienen en fijne dingen doen is noodzakelijk. Materiële zaken zijn leuk, maar ze zullen je niet het volwaardige gevoel van geluk geven. Een extra dagje rust kan dat daarentegen wel.

Tijd voor eigen ontwikkeling

blij op werkMeer tijd betekent meer genieten en minder stress. Je kan de gewone tijd besteden aan zelfontwikkeling. Zo kan je jezelf bijscholen in een onderwerp naar keuze, gaan sporten, contacten onderhouden met je vrienden of wat extra tijd steken in je gezin. Vooral het bijscholen zal ook voor je werkgever als extra voordeel tellen. Meer zelfontwikkeling betekent een zelfzekerdere werknemer met meer onderbouwde kennis en dat draagt bij tot een succesvoller bedrijf.

Geen grote inboeting op je loon

Indien je beslist om ⅘ te werken wil dat niet automatisch zeggen dat je maar 80% van je voltijds loon overhoudt. De verhouding netto/bruto ligt anders wanneer je deeltijds gaat werken. Je zal minder worden belast op je brutoloon. In verhouding hou je netto dus meer over wanneer je ⅘ werkt. Wil je toch nog bijverdienen? Dan heb je nog een extra dag om te flexi-werken. Maar je kan deze dag bijvoorbeeld ook spenderen door zelf aan je huis te klussen, zo bespaar je ook weer op de kosten van een vakman. Heb je eerder groene vingers? Zorg voor een eigen moestuintje en verkoop de overschot. Zo combineer je ontspanning met verdienen op je vrije dag.

Productiever werken 

In verschillende Europese landen zijn ze bezig aan een project om werknemers ⅘ te laten werken zonder hun loon te verminderen. Omdat het werk dan op 4 in plaats van 5 dagen moet gebeuren, zijn werknemers volgens onderzoekers via deze formule een stuk productiever. Ze zouden ook gemotiveerder zijn tijdens een vierdaagse werkweek omdat ze meer tijdsdruk ervaren en hun werk minder als een sleur zal aanvoelen. De bedrijfscijfers zouden hierdoor dus niet dalen.

Is ⅘ werken iets voor jou of past dit niet in de drukte van jouw industrie? Laat het ons weten in de comments!

Previous ArticleNext Article
LIFESTYLE ·

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *