6 tips ter voorbereiding op jouw sollicitatie 0

Voorbereiding op Jouw Sollicitatie

Solliciteren, het is iets wat bijna iedereen wel eens heeft gedaan, maar wat stiekem toch best lastig blijft. Het is namelijk best spannend en zenuwslopend om te solliciteren voor een baan, die je heel graag zou willen. Uiteraard moet je altijd jezelf blijven en eerlijk zijn over je kwaliteiten en capaciteiten. Maar, wanneer ben je te eerlijk? En hoe ga je om met vragen die jou minder leuke kant weerspiegelen? Met deze tips helpen we jou een handje op weg.

Vind de juiste vacature

Het begint natuurlijk bij het vinden van de vacature die bij jou past. Een bedrijf kan er nog zo aantrekkelijk uitzien, maar misschien past de functie niet bij jou. We hebben natuurlijk de neiging om te solliciteren naar een baan, waar we voor gestudeerd hebben. Als die baan ook echt jouw passie is en je daar gelukkig van wordt, dan moet je zeker op zoek gaan naar die bepaalde functie. Maar, er zijn natuurlijk te veel mensen die ongelukkig zijn in hun huidige baan, ga dan vooral niet op zoek naar dezelfde functie, want grote kans dat die jou ook kapot maakt. Durf je dromen achterna te gaan, ook als je niet gestudeerd hebt voor een bepaalde baan. Luister anders eens de Ted Talk van Mel Robbins of een van de andere powervrouwen en neem hun advies serieus.

Doe onderzoek

Onderzoek doen is altijd belangrijk. Je wil natuurlijk weten bij welk bedrijf je terecht komt. Wat doen zij? Hoe groot zijn ze? Welke afdelingen hebben ze? Hebben ze meerdere locaties? Is het een internationaal bedrijf? En zo zijn er nog veel meer vragen waar je het antwoord vooraf aan je sollicitatie op moet vinden. Je kan namelijk nooit verkopen aan een bedrijf dat je super geïnteresseerd bent in de functie als je nog helemaal niks van het bedrijf af weet. Die functie is er namelijk ook bij talloze andere bedrijven. Dus als je niet weet in welk bedrijf je terecht gaat komen, hoe kun je dan motiveren dat jij graag die functie daar uit wil oefenen? Zoek daarom altijd eerst informatie op van het bedrijf waarbij je gaat solliciteren. Op die manier kom je er wellicht al snel achter of het een bedrijf is dat bij jou past. 

Ben altijd positief

Ja, misschien was jouw vorige baas alles behalve leuk en had je daardoor echt niet de leukste baan, maar laat dat nooit op die manier merken bij de sollicitatie naar een volgende baan. Zeg in plaats daarvan bijvoorbeeld dat de functie niet bij jou paste, of dat je andere ideeën had dan je baas. Praat dus nooit negatief over je vorige baan of baas. Houd het positief, ook bij vragen als ‘wat is een negatieve eigenschap van jou?’. Je kunt zulke vragen namelijk makkelijk ombuigen. Haal aan waar je minder goed in bent, maar dat je wel open staat om die kwaliteit meer te ontwikkelen. Op die manier blijf je positief denken en dat heeft een bedrijf nodig. Daardoor blijf je eerlijk en laat je meteen zien dat je de motivatie hebt en bereid bent om iets nieuws te leren. 

Wees altijd eerlijk

Aan leugens heeft niemand iets, dus beantwoord vragen altijd eerlijk. Ook al denk je dat je met dat antwoord jouw kans op de baan verpest, eerlijk blijven is het beste. Zo weet het bedrijf ook waar ze aan toe zijn en hoe je bijvoorbeeld in elkaar zit. Draai er dan ook nooit omheen, maar geef jouw eerlijke mening. Wellicht kom je er tijdens het gesprek wel zelf achter dat de functie niks voor jou is. Dan zij het zo. Durf dat dan naderhand ook aan te geven. Zo weet het bedrijf ook dat ze hun zoektocht verder door moeten zetten. 

Laat het onderhandelen achterwege

Natuurlijk kan het zo zijn dat je het niet helemaal eens bent met bepaalde taken of andere zaken. Daar is later vast nog wel ruimte voor om over te onderhandelen. Laat eerst merken dat je de baan graag wilt en dat hij ook echt bij je past. Laat zien dat jij een toevoeging zal zijn voor het bedrijf en dat ze jou aan moeten nemen. Eenmaal als je aangenomen bent, kun je nog eens kijken of je over bepaalde zaken wil onderhandelen. Een hoger salaris wil bijvoorbeeld iedereen. Maar, als dat je echt dwars zit, moet je daar het gesprek over aangaan. Dat kan met deze tips.

Stel vragen

Daarom is de eerste tip om onderzoek te doen ook zo belangrijk. Aan de hand van de vacature en de bedrijfsinformatie kun je vragen stellen aan degene die het sollicitatiegesprek afneemt. Misschien ben je wel benieuwd naar de verdeling van mannen en vrouwen in het bedrijf. Of wil je weten of er doorgroeimogelijkheden binnen het bedrijf mogelijk zijn. Hebben ze kortgeleden een reorganisatie gehad? Door wie word je ingewerkt? Dat kunnen allemaal vragen zijn die je hebt en waarmee je ook interesse toont in het bedrijf. 

Met deze tips kun je even vooruit bij het voorbereiden van jouw sollicitatiegesprek. Als je nog op zoek bent naar andere tips, kun je hier eens naar kijken. Wij wensen jou in ieder geval veel succes bij het bemachtigen van een nieuwe baan! 

Previous ArticleNext Article
CARRIERE ·

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *