Ondernemen is misschien wel de leukste manier om je boterham te verdienen. Jij bepaalt volledig zelf wat je doet en wanneer je het doet. Maar ondernemen heeft ook nadelen. Zo zal je meer verantwoordelijkheid hebben, minder vrije tijd en zal je rekening moeten houden met meer risico’s. Ondernemen is dus helaas niet voor iedereen weggelegd.
Risico’s durven nemen
Als het over risico’s gaat heb je twee soorten mensen: mensen die berekende beslissingen nemen en zij die wel eens een risico durven nemen. Beide houdingen hebben voor- en nadelen, maar als ondernemer moet je een gokje nemen. Natuurlijk beperk je het risico zoveel mogelijk, maar ondernemen is beslissingen durven maken en jezelf durven onderscheiden van de rest. Ondanks de risico’s die af en toe nodig zijn, heb je als ondernemer minder marge om een fout te maken. Als beslissingen maken en risico’s nemen je afschrikt, is ondernemen misschien niet de beste carrièreswitch voor jou.
De onzekerheid van ondernemen
In loondienst zijn is een ware luxe wanneer het gaat om het financiële aspect. Als zelfstandige moet je zelf de bruto-netto berekening maken, waardoor je loon niet automatisch op het einde van de maand (en als vast bedrag) op je rekening verschijnt. Wanneer klanten niet op tijd hun factuur betalen, is het ook gewoon wachten op die inkomsten, terwijl je kosten enkel opstapelen. Bij een nieuw bedrijf komt ook heel wat twijfel aan te pas. Gaat je bedrijf succesvol zijn, zal er genoeg vraag zijn naar je product,… Bovendien heb je ook een veel kleiner sociaal vangnet, vooral bij een economische crisis is dit nefast. Uiteraard kan je in loondienst ook financiële tegenslag hebben, maar dan verlies je ‘enkel’ je job en niet je volledige investering in het bedrijf.
Lange dagen, korte nachten
Omdat jij verantwoordelijk bent voor jouw bedrijf, stopt het werk niet wanneer de kantooruren voorbij zijn. Ondernemen is, zeker in het begin, vaak 24/7 doorwerken en beschikbaar zijn. Je klanten willen ook snel reactie krijgen en klant is meer dan ooit koning. Ben je niet bereid om het comfort van je 9-to-5 job achter je te laten, dan is dit misschien niet helemaal voor jou. Niet alleen door de lange uren maar ook de angst om opdrachten af te slaan waardoor je geen vakantie durft te nemen, maakt dat ondernemers heel vatbaar zijn voor een burn-out. Wees dus voorbereid op hard en lang werken, maar ken jezelf en neem op tijd gas terug.
Extra dosis discipline
Geen meetings die je moet bijwonen, geen vaste kantooruren, niemand die je werkuren controleert,… Wanneer je niet onder iemand werkt, is het soms heel aantrekkelijk om in je bed te blijven liggen en pas na de middag met je werk te starten. Het is dus volledig aan jou om de invulling van jouw dag te bepalen. Die flexibiliteit kan leuk zijn, maar hou het realistisch, zodat je al je werk af krijgt. Als je gaat voor een sector waar je wel rekening moet houden met deadlines van klanten, heb je natuurlijk minder zelfdiscipline nodig. Maar ook voor lastige taken waar geen externe deadlines op staan, zoals administratie, moeten gebeuren.
Ondernemen is dus zeker niet voor iedereen weggelegd. De stress en lange dagen moet je er bijnemen. Het is dus belangrijk dat je realistisch in dit verhaal stapt en de voor- en nadelen tegen elkaar afweegt. Maar als ondernemer moet je natuurlijk ook risico’s nemen en soms de sprong wagen. Beginnen met ondernemen is alvast de eerste stap.