De juiste balans tussen werk en privé 0

balans werk-privé

Ken jij het gevoel dat je overwerkt bent? Steeds meer werknemers ervaren deze vermoeidheid. Een nooit ophoudend werkschema is nefast voor je levenskwaliteit. Zowel op je werk als in je privéleven wil je er het beste van maken. Je wilt tijd spenderen met je gezin, maar tegelijkertijd wil je maandelijks graag genoeg overhouden. We vertellen je meer over de voordelen van een goede balans en geven je enkele tips om dit toe te passen op je eigen leven.

Wat is een goede balans?

Een goede balans zorgt ervoor dat je zowel in je privéleven als op je werk productief en gelukkig blijft. Je combineert de twee naar behoren. Een uitgebalanceerd leven begint bij een juiste dagindeling. De ideale verdeling bestaat uit 8 uur slaap, 8 uur werken en 8 uur ontspanning.

Wat doet een goede balans allemaal met je?

Je zit beter in je vel

Eerst en vooral zal een goede balans ervoor zorgen dat je beter in je vel zit. Je tijd nemen om te ontspannen is belangrijk. Wanneer je enkel maar werkt, zal je geprikkelder door het leven gaan. Dat komt omdat je van nature uit nood hebt aan een uitlaatklep.

Je zal gemotiveerder zijn

Een goed uitgebalanceerde job zorgt voor meer gelukkige werknemers, wat leidt tot meer motivatie. Ook werkgevers hebben met dit concept dus te winnen. Ze zullen hun werknemers tevreden houden en ook sneller nieuwe werknemers aantrekken. Personeel dat kan werken in een goed uitgebalanceerde functie vindt zijn job over het algemeen ook interessanter. Dat komt omdat afwisseling voor motivatie zorgt. Daarnaast ervaren deze werknemers meer voldoening, wat goed is voor de productiviteit. Een goede balans zorgt dus, naast persoonlijke voordelen, ook voor voordelen op de werkvloer.

balans

Enkele tips om je goede balans te behouden

Vergeet je werk na de uren 

Eens je klaar bent met werken, is het tijd om tot rust te komen. Voortdurend je mails bekijken of denken aan die opdracht van morgen zal je balans verstoren. Geniet daarentegen van de aanwezigheid van vrienden of familie. Ook activiteiten zoals lezen en sporten na de uren zorgen ervoor dat je gemotiveerder en frisser terug naar je werk gaat.

Spendeer je vrije tijd zo efficiënt mogelijk

Aangezien een werkdag gemiddeld al 8 uur bedraagt, ga je best voor een job waar je niet te veel voor onderweg moet zijn. Is dat toch het geval, kies dan voor het openbaar vervoer om te pendelen. Zo kan je maximaal genieten van je vrije tijd. Na een deugddoende ontspanning volgt een goede nachtrust. Vermijd ‘s avonds het blauwe licht van je multimedia. Dit verstoort je slaap waardoor je vermoeider naar het werk vertrekt. Hierdoor kan je minder geconcentreerd zijn wat leidt tot een slechtere prestatie en meer druk.

nachtwerk

Werk en privé in harmonie

Het is niet zo dat enkel je vrije tijd het enige leuke moment van je dag moet zijn. Ook op je werk heb je af en toe nood aan pauze of een luchtiger moment. Sla een babbeltje met je collega’s en heb plezier in het werk dat je doet. Op deze manier zal je job leuker worden en zal je langer gemotiveerd blijven.

Perfectie bestaat niet

Heel wat werknemers willen hun job tot in de perfectie uitvoeren. Maar perfectie is een eindeloze strijd. Doe je best en wees tevreden over het werk dat je hebt geleverd. Zo zal je minder stress ervaren en meer genieten op en naast het werk.

Plan zoveel mogelijk

Helaas is drukte op het werk niet altijd te vermijden. Plan daarom zoveel en zo efficiënt mogelijk. Op die manier kan je zowel in je privéleven als op je werk het meeste werk gedaan krijgen.

Hard werken is belangrijk, maar laat het niet ten koste gaan van je levenskwaliteit. Zorg dat je leuke activiteiten hebt opstaan om je leven en bijgevolg je job interessant te houden. Zowel jijzelf als je werkgever hebben er tal van voordelen mee.

 

Previous ArticleNext Article
LIFESTYLE ·

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *