Deze spaarrekening is voor jou interessant: van doel sparen tot duurzaam sparen 0

Sparen

Sparen is leuk, als je het kunt. Als je een normale spaarrekening opent, is het verleidelijk om elke keer als je geld te kort komt, het weer over te maken naar jouw reguliere bankrekening. Op die manier komt er van dat sparen natuurlijk niks terecht. Maar, er zijn ook spaarrekeningen waarbij je niet tussendoor geld kunt opnemen of waarbij je zelfs van fiscale voordelen kunt profiteren. Hoe die spaarrekeningen werken leggen we hieronder uit. 

Waarom sparen?

De belangrijkste reden om te sparen is de rente, althans dat is voor veel mensen zo. Maar, rente is iets wat constant fluctueert. Rente kan in jouw voordeel werken, maar is de laatste jaren enorm laag. Door die lage rente, kun je er niet de voordelen uit halen die je wellicht voor ogen had. Maar, sparen is altijd goed om te doen. Door te sparen, zet je geld apart voor noodgevallen. Je zult het maar meemaken dat in dezelfde week jouw wasmachine en koelkast het begeven. Dat zijn apparaten die je niet kunt missen en die dus vervangen moeten worden. De prijzen daarvan zijn niet mals om in een keer uit te geven, dus ben je blij als je daar een reservepotje voor hebt. 

Je kunt natuurlijk elke maand een bedrag apart zetten en op die manier sparen voor noodgevallen. Maar, je kunt bij veel banken ook een spaarpotje aanmaken en voor een bepaald uitje of product sparen. Bij de meeste banken heet zo’n spaarrekening ‘DoelSparen’. Twijfel je om te beleggen in plaats van te sparen? Wellicht helpt dit artikel jou op weg of kijk op dit artikel van Aion bank.

Welke spaarrekeningen zijn er?

Regulier 

Dit is erg afhankelijk van de bank waarbij je bent aangesloten. Allereerst is er de reguliere spaarrekening. Elke bank heeft daar een andere naam voor bedacht. Bij deze normale spaarrekening, kun je geld storten en opnemen, wanneer jij het wil. Dit is bijvoorbeeld ideaal om te sparen voor noodgevallen. Bij de meeste banken kun je ook aparte spaarpotjes aanmaken, zoals we hierboven al hebben uitgelegd.  Dit noemen ze dan ‘DoelSparen’. Hiermee spaar je bijvoorbeeld voor jouw droomvakantie, droomauto of een eigen huis. 

Gesloten spaarrekening

Daarnaast is er ook een spaarrekening af te sluiten, waar je geen geld meer vanaf kunt halen gedurende de looptijd van 6 tot en met 20 jaar. Bedenk dus eerst voor jezelf of je dat geld wat je apart gaat zetten wel zolang kunt missen. Zo’n spaarrekening is bijvoorbeeld interessant als je wil sparen voor jouw (klein)kind. Maar, ook voor die doelen zijn aparte spaarrekeningen te openen. 

Sparen voor (klein)kind

Een spaarrekening voor jouw (klein)kind wordt dan pas toegankelijk als degene waarvoor je spaart 18 jaar is. Bij sommige banken moet je zelfs na hun 18e nog toestemming geven. Bij andere banken wordt deze rekening na hun 18e omgezet naar een reguliere rekening. Kijk goed wat bij jouw bank van toepassing is. 

Sparen voor jouw pensioen

Er komt een moment dat je klaar bent met werken en van jouw pensioen kan gaan genieten. Als het goed is krijg je vanaf dat moment een uitkering, maar een extraatje is altijd mooi meegenomen. Zet je geld daarom apart op een speciale spaarrekening, die ingericht is om voor jouw pensioen te sparen. De vaste rente kan hoog uitvallen en op die manier kun je een mooie spaarpot voor jouw oude dag sparen. 

Groen sparen

Bij de meeste banken kun je ook duurzaam sparen, dit wordt ook wel groen sparen genoemd. Bij deze spaarrekening wordt jouw spaargeld geïnvesteerd in groene projecten, denk daarbij bijvoorbeeld aan: zonne-energie, windenergie, duurzaam bouwen en de natuur. Doordat jij jouw spaargeld beschikbaar stelt om het milieu te verbeteren, wordt dat in veel gevallen beloond met fiscale voordelen door de overheid. Denk er wel aan dat je na één jaar pas weer je geld op kan nemen, dus zorg ervoor dat je het bedrag kan missen. Wil je weten of het interessant is voor jou? Kijk dan eens naar dit rekenvoorbeeld

Previous ArticleNext Article
FINANCIEEL ·

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *