Dit zijn redenen om toch die ene studie te gaan volgen 0

Studeren

Er kunnen verschillende redenen zijn voor jou om niet verder te gaan studeren. Misschien heb je al een vaste baan overgehouden aan je voorafgaande studie. Wellicht heb je al een gezin en is het de bedoeling dat er juist geld binnenstroomt in plaats van een studieschuld die zich opbouwt. En dan daarbij een diploma is toch niet meer belangrijk. Daar kijken werkgevers toch niet meer na, of toch wel? In dit artikel bespreken we of een diploma nog zo belangrijk is en wat redenen kunnen zijn om wél verder te gaan met studeren. 

Een diploma, wat is dat papiertje eigenlijk waard?

Zo’n papiertje op zichzelf zegt misschien niet zoveel. Wie weet heb je jouw scriptie maar net gehaald en over de cijfers die je gedurende jouw opleiding hebt gehaald wordt totaal niet gesproken. Dan is zo’n diploma toch ook niet veel waard? De laatste jaren wordt er iets minder gekeken naar jouw diploma en werkervaring. Werkgevers en recruiters zijn vaker op zoek naar de competenties en het karakter achter iemand. Ze vinden het belangrijk om te lezen wat jij te bieden hebt, wat kun jij toevoegen aan het bedrijf? Dat heeft meer te maken met waar je vandaan komt en hoe je jezelf hebt gevormd, dan welke opleiding je hebt gevolgd en welke bijbaan je hebt gehad. En toch kan dat opleidingsniveau en die werkervaring jou helpen. Laat in jouw motivatiebrief naar voren komen wat je hebt meegenomen uit je opleiding en je bijbaan. Je hebt er hoe dan ook dingen van geleerd en (on)bewust zaken uit meegenomen. Laat dat ook in jouw sollicitatiegesprek terugkomen. Hoewel een diploma in sommige branches er minder toe doet, zijn er branches waar je wel zeker nog een diploma voor nodig hebt. Denk bijvoorbeeld aan de technische of zorg branche. Zonder een papiertje is het erg lastig om daar een baan in te vinden.

Waarom nog een studie volgen?

  • Kennis vergroten

Je hebt nooit genoeg kennis en door een studie te volgen kun je die alleen maar vergroten. Ben je nog steeds enthousiast over het werkveld van jouw vorige studie? Dan kun je ervoor kiezen om je te specialiseren op een bepaalde tak van het werkveld. Als je doorstudeert leer je niet alleen meer, de specialisatie kan jou een voordeel geven op de arbeidsmarkt. Wellicht heb je al een baan en zijn cursussen meer iets voor jou. Is geld een issue? Probeer dan opleidingsbudget vrij te krijgen bij je baas!

  • Het is jouw keuze

Je bent vaak nog heel jong en zit in de bloei van de pubertijd, wanneer je een studie moet kiezen. Het is dan ook niet gek als je ergens voor kiest, wat later helemaal niet bij je blijkt te passen. Je zit in de pubertijd en je kunt nog veranderen van interesses. Als je dan wél weet waar je interesses liggen, heb je vaak geen zin meer om te studeren. Er zijn wellicht al een aantal studies gepasseerd en ze waren keer op keer niet wat je zocht. Probeer uit te zoeken of deze studie wél wat voor je is. Het zou zonde zijn om een keuze niet te maken, waar je juist zo gepassioneerd over kunt zijn. Durf die stap te zetten en kies voor jouw eigen geluk en succes, ook al heb je misschien een vaste baan. Misschien wil je dan geen fulltime studie meer gaan volgen, maar er zijn talloze andere opties.

  • Ervaring opdoen

Bij veel studies moet je nog steeds een stage lopen. Dit kan meteen een ingang zijn voor als je straks afgestudeerd bent. Daarnaast kan het een goed moment zijn om jouw netwerk te verbreden. Misschien denk je die contacten op het eerste gezicht niet nodig te hebben, omdat je voor een hele andere branche gaat kiezen, maar je weet nooit waar je jouw netwerk voor nodig kan gaan hebben.

Previous ArticleNext Article
CARRIERE, OPLEIDING ·

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *