Freelancer of ZZP’er worden? Dit moet je weten 0

Online Ondernemen

Heb jij er nooit van gehouden om voor een baas te werken en jarenlang bij hetzelfde bedrijf werkzaam te zijn? Dan kun je het beste freelancer of ZZP’er worden. Deze termen kunnen door elkaar gebruikt worden, want ze komen op hetzelfde neer. Je werkt voor je eigen, voor verschillende bedrijven. Je bent dus eigen baas en wordt ingehuurd door een ander.  Het enige verschil is de branche waarin je werkzaam bent. Als tekstschrijver noem je jezelf liever een freelancer en als timmerman noem je jezelf eerder een ZZP’er. Maar, in welke branche vind je de meeste opdrachten? Waar moet je allemaal aan denken?

Het plan ontwikkelen

Allereerst moet je natuurlijk met een plan komen. In welke branche ga je werken als freelancer of ZZP’er? Je hebt vast een bepaalde gedachte daarover. Wellicht ben je ergens gepassioneerd over. Of ben je juist goed in je vorige baan. Het kan zijn dat je daar weg bent gegaan, omdat je gewoon niet zo van de branche hield of juist niet zo’n leuke collega’s had. Dat betekent niet dat je geen goede secretaresse, timmerman, project manager of hr-adviseur was. Om zo maar even wat functies te noemen. Bedenk daarom eerst goed wat je precies wil. Ga je bijvoorbeeld door als secretaresse? Of wil je een hele andere kant inslaan en wordt je bijvoorbeeld influencer op social media? 

Schrijf je in

Net zoals elke ondernemer is het verstandig om je in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. In het begin kun je daar ook mee wachten, omdat je een bepaald bedrag naast je vaste baan mag verdienen. Daarnaast is het ook wel weer verstandig om de inschrijving meteen te doen. Dit zorgt er ten eerste voor dat je niet vergeet om je in te schrijven als je groter groeit. Daarnaast is het ook jouw bewijs van vertrouwen naar je klanten toe. Een klant zal jou eerder verkiezen boven iemand zonder KvK-inschrijving. Na de inschrijving bij de KvK, krijg je ook een omzetbelastingdienstnummer. Hiermee kun je de belastingaangifte doen. Als ondernemer heb je uiteraard recht op een teruggave van de btw en dat kan wel eens handig zijn als je vaak inkopen moet doen, zoals een timmerman. Bij een tekstschrijver zal je weer veel minder moeten investeren. 

De populairste functies

In de bouwsector kunnen ze altijd mensen gebruiken, omdat er sprake is van veel vergrijzing. Binnen een aantal jaar zul je dat heel erg gaan merken. Als ZZP’er kun je daar goed op inspelen. Of je nou timmerman, stukadoor, metselaar of andere bouwtechnische functie hebt. 

Naast de bouwsector zijn er nog veel meer functies heel erg in trek bij freelancers en ZZP’ers. Veel van deze functies kunnen ook weer in verschillende branches uitgevoerd worden, wat het werk ook weer heel leuk maakt. Kijk maar naar het secretaresse vak bijvoorbeeld. Je hebt natuurlijk standaard werkzaamheden, zoals afspraken inplannen en telefoontjes beantwoorden, maar of je dat nou bij een bouwbedrijf doet of bij een voedselproducent, daar zitten natuurlijk grote verschillen in.

Er zijn drie type opdrachten heel erg in trek in de freelance/zzp-wereld. Dat zijn de adviesopdrachten, de technische/ICT-opdrachten en de intellectuele opdrachten. Onder deze opdrachten hangen weer een heleboel functies. Bij advies moet je bijvoorbeeld denken aan functies als: HR, marketing & communicatie en finance & accounting. Met technische en ICT-opdrachten wordt onder andere de ontwikkeling en het onderhoud van websites bedoeld. Maar bijvoorbeeld ook installaties en architectuur. Bij intellectuele opdrachten moet je weer meer denken aan een functie als vertaler/tolk of bijvoorbeeld grafische vormgeving. Hier horen ook de administratieve en secretariële functies bij. 

Veel van bovenstaande functies staan in het rijtje van beste betaalde banen, maar of je er ook zo gelukkig van wordt… Dat is natuurlijk aan jou! 

Previous ArticleNext Article
ONDERNEMEN ·

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *