Wanneer maak je de sprong naar het ondernemerschap? 0

ondernemen

Een eigen zaak opstarten is een fantastische ervaring: doen wat je graag doet en werken voor jezelf. Toch heeft het ondernemerschap ook verschillende valkuilen waar je op voorbereid moet zijn. We geven je meer uitleg over wat je moet weten om je eigen onderneming op te richten en wanneer je klaar bent om de sprong te wagen.

Zorg dat je kapitaalkrachtig bent

Vooraleer je de sprong kan maken naar het ondernemerschap zal je over voldoende kapitaal moeten beschikken. Indien je het benodigde kapitaal niet zelf kan inbrengen zijn er tal van mogelijkheden om daaraan te geraken. De meest voorkomende optie is door een lening aan te gaan bij een kredietbank. Deze instelling zal altijd rente vragen en ze zullen op basis van je financiële situatie en businessplan een lening accepteren, weigeren of gedeeltelijk aanvaarden. De kans bestaat dus dat je niet voldoende krediet kan lenen bij een bank. Je kan dan eventueel in vertrouwen gaan lenen bij vrienden of familie. Maar er zijn natuurlijk ook een tal van andere mogelijkheden.

Een achtergestelde lening via het Participatiefonds Vlaanderen aanvragen

Deze lening helpt je om je zaak van de grond te krijgen. Lukt dit toch niet? Dan krijg je eerst het geld terug dat je zelf hebt ingebracht. Vervolgens betaal je de lening terug. Dat is voor beginnende ondernemers een veiliger principe dan lenen bij de bank. Als je een lening aangaat bij de kredietinstelling zal deze, ongeacht wat er gebeurd, altijd de eerste schuldeiser zijn.

Risicokapitaal via externe investeerders verwerven

Misschien heb je wel een externe investeerder die gelooft in jouw project? Via een aandelenparticipatie of converteerbare obligatielening financieren zij dan mede jouw bedrijf. Via hun inbreng verstevig je het eigen vermogen van je onderneming waardoor je ook weer sneller een lening zal krijgen bij een kredietbank.

Kapitaal sprokkelen via wedstrijden

Nee, dan bedoelen we niet het gouden geluk van de Lotto. Er bestaan wedstrijden voor beginnende ondernemers. Je kan via deze wedstrijden kapitaal winnen, maar ook inspiratie of advies opdoen van een consultant.

eigen bedrijf

Heb je voldoende ervaring?

Een bedrijf leiden doe je niet op één twee drie. Hier heb je ervaring voor nodig. Zowel ervaring in de bedrijfswereld als in de sector zijn aangewezen. Natuurlijk zal je ooit voor de eerste keer moeten starten met ondernemen, maar zorg dan dat je jezelf voldoende informeert en dat je al enkele jaren ervaring hebt op de werkvloer. Instanties als Xerius kunnen je altijd bijstaan als je ergens moeilijkheden mee hebt. Zij begeleiden beginnende start-ups en hebben alle nodige ervaring en know-how om jouw bedrijf op poten te zetten.

Stel een businessplan op

Zo goed als iedere succesvolle onderneming is voorzien van een goed uitgewerkt businessplan. Je beschrijft zorgvuldig je doelen en hoe je deze wilt bereiken en voorziet een marketinganalyse. Beschrijf hierin zeker de SWOT- en concurrentieanalyse. Zo krijg je inzicht in de interne sterktes en zwaktes van je bedrijf, maar ook in de externe mogelijkheden en bedreigingen van de markt. Een onderneming oprichten op het juiste moment is bijvoorbeeld heel belangrijk, zodat dat de markt niet verzadigd is. Daarnaast zal je je financiële doelen moeten uitwerken. Zoals eerder vermeld heeft dit onder meer invloed op het al dan niet krijgen van een lening bij de bank. Naast kredietinstellingen zullen ook investeerders en eventuele partners geïnteresseerd zijn in je ondernemingsplan. Vraag voor het opstellen van je financiële analyse zeker hulp aan een erkend boekhouder. Op deze manier ben je zeker dat de berekeningen kloppen en dat je een duidelijke uitleg krijgt. Ook met de rest van je businessplan kan een boekhouder helpen. Een goede boekhouder of accountant zal namelijk inspelen op jouw ambities en zal je altijd de meest voordelige opties in kostprijs, sociale bijdrage en mogelijke subsidies geven. Het opstellen van een businessplan is geen verplichting maar zoals je ondertussen begrepen hebt wel enorm nuttig.businessplan

Bereid je voor op algemene en juridische zaken

Ondernemen is ook voorbereid zijn op de wetgeving. Zorg dat je hierover voldoende achtergrondkennis hebt. Zo zal je in orde moeten zijn met diverse verzekeringen, verschillende certificaten en keurmerken binnen jouw branche. Ook over de naam van je onderneming moet je nadenken. Bij KBO kan je kijken of je gekozen bedrijfsnaam nog beschikbaar is.

Previous ArticleNext Article
ONDERNEMEN ·

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *