Een goed gevulde bankrekening willen we allemaal, maar helaas gaat dit niet vanzelf. Naast hard werken zal je hiervoor voldoende moeten sparen. En net daar knelt het schoentje bij velen. De duur verdiende centjes worden snel weer uitgegeven, vaak aan niet-essentiële dingen. Het geld dat je hieraan spendeert, kan je beter sparen. Het zal je op lange termijn een heerlijk gevoel geven. Wij geven jou zeven tips om gemakkelijker te sparen.
1. Krijg inzicht in je onnodige uitgaven
Als je wilt besparen, helpt het om een beter idee te krijgen op wat je uitgeeft. Schrijf je maandelijkse uitgaven zorgvuldig op. Zo krijg je een duidelijk overzicht van al je uitgaven. Hieruit je kan opmaken welke kosten eigenlijk niet-essentieel zijn en weet je direct waarop je nog kan besparen.
2. Maak gebruik van een spaar-app
Eens je je onnodige kosten kent, is het tijd om deze op een efficiënte manier te verminderen. Zo heb je heel wat spaar-apps die je gratis kan downloaden. Op basis van je vaste kosten en inkomen berekenen deze apps jouw dagelijks budget, rekening houdend met je spaardoel. Eenmaal je over je dagbudget gaat, vermindert je budget automatisch voor de komende dagen. Het handige aan dit type apps is dat je elke uitgave meteen kan ingeven.
3. Bepaal een concreet doel om voor te sparen
Het helpt als je spaart met een doel. Hierdoor zal je extra gemotiveerd zijn om het vol te houden. Jouw doel moet zeker geen nieuw product zijn, het kan ook een bedrag op je spaarrekening zijn. Hoeveel je per maand kan sparen is een uiterst persoonlijke kwestie. De Nibud-vuistregel is om maandelijks minstens 10% van inkomen te sparen. Zo bouw je gemiddeld gezien voldoende spaargeld op, maar kom je niet in de problemen met je maandelijkse kosten.
4. Investeren loont
Er heerst een historisch lage rentevoet, je spaargeld brengt met andere woorden bijna niets meer op. Volgens experts zal je binnenkort zelfs moeten betalen om je geld op de bank te zetten. Daarbij komt nog eens de aankomende inflatie. Na 40 jaar heeft iedere € 100 van nu slechts een waarde van € 50. Je geld op de bank laten staan of het thuis oppotten is met andere woorden weggegooid spaargeld. Daarom is het slimmer om het te investeren. Vraag bijvoorbeeld raad aan je bankier om te beleggen of investeer in vastgoed.
5. Bespaar op vervoer
Benzine of diesel is een duur goedje. Stel je eens de vraag of je die auto echt nodig hebt? Naast benzine betaal je een hoop voor je inschrijving en de verzekering. Zeker als je in de stad woont, kan je wat meer gebruik maken van het openbaar vervoer. Wil je ook nog je gezondheid een boost geven, neem dan gewoon de fiets.
6. Budgetvriendelijk reizen
Besparen op reizen wilt niet zeggen dat je niet meer op vakantie kan gaan. Maar stel je de vraag of je bepaalde luxe wel echt nodig hebt. Je moet niet altijd in het duurste hotel logeren, een airbnb of een tent kan een prima oplossing zijn. Ook de bestemming van je reis is bepalend. Kies eerder voor een goedkoop land in bijvoorbeeld Oost-Europa of een bestemming dicht bij huis, ook hier valt nog zoveel te ontdekken.
7. Maak je eigen lunch
‘s Middags kan een broodje van de zaak verderop zeker smaken. Maar naast het feit dat deze voeding ongezond is, kost het ook nog eens een pak meer. Probeer daarom zoveel mogelijk zelf te koken en neem je eigen lunch mee van thuis. Ook in de winkel kan je besparen. Bezoek wat discountwinkels en koop producten in promotie. Groenten en fruit koop je trouwens best volgens de seizoenen en lokaal, bijvoorbeeld van de markt.
Geld leren sparen is een proces op langere termijn. Een duidelijk spaarplan uitwerken en dit consequent opvolgen zal noodzakelijk zijn. Maar wanneer je dit plan goed uitvoert, zal je na verloop van tijd zien dat leren sparen helemaal niet zo moeilijk is. Denk eens rustig na over jouw spaarplan, er zijn een hoop uitgave die je eigenlijk kan missen.