Dit zijn de huidige trends op de arbeidsmarkt 0

Vrouwen op de Bouw

De laatste jaren is er veel veranderd op de arbeidsmarkt. Veel veranderingen zijn gelukkig heel positief, waar jij als werknemer van kunt profiteren. Ben je dus op zoek naar een nieuwe baan? Dan kan het zijn dat je iets hebt aan een van deze trends. Lees snel met ons mee wat er zo trendy is op de arbeidsmarkt.

Het wisselen van baan

Net zoals in 2022 is het dit jaar ook het moment om van baan te gaan wisselen. Er is ongelofelijk veel krapte op de arbeidsmarkt, waardoor de banen voor het oprapen liggen. Daardoor heb jij als werknemer genoeg keuze. Hierdoor geeft dat je ook de ruimte voor onderhandeling. Als een werkgever jou echt wil hebben, kun je vaak nog wel onderhandelen in het salaris of vakantiedagen. Het oplossen van het tekort aan handen is ze namelijk veel meer waard dan die extra vrije dagen en die paar honderd euro salaris per jaar.

Thuiswerken het nieuwe normaal

Het werken vanuit huis is echt het nieuwe normaal geworden. Dit heeft allemaal te maken met de corona crisis. We hebben toen massaal ervaren dat we in heel veel sectoren vanuit huis konden werken. Hoewel er ook heel veel bedrijven wel weer naar kantoor gaan zijn er ook werkgevers die de voorkeur geven aan thuiswerken. Na corona is er bijna geen een bedrijf die weer volledig op kantoor werkt. In de meeste gevallen zie je een combinatie van beiden. Dit noemen we ook wel hybride werken. Een deel van de week werk je dan op kantoor en het andere deel werk je vanuit huis. Dit geeft je als ouders zijnde bijvoorbeeld veel meer flexibiliteit. Kinderen hoeven niet meer naar de BSO, waardoor je geld overhoudt aan het eind van de maand.

Duurzaamheid als belangrijk onderdeel

Duurzaamheid is de laatste jaren steeds belangrijker geworden. Klanten maken veel bewuster een keuze of ze bij jou willen winkelen op basis van jouw duurzame maatregelen. Dat geldt ook voor werknemers. Werkzoekende zullen veel kritischer naar jouw bedrijf kijken en de duurzaamheid onder de loep nemen. 

Ze kijken niet alleen naar de impact die jouw bedrijf op het milieu heeft. Werkzoekende kijken meer naar hoe duurzaam er om wordt gegaan met personeel. Is er bijvoorbeeld genoeg ruimte voor persoonlijke ontwikkeling? Kun je doorgroeien in het bedrijf, waardoor je meer kunt gaan verdienen of hoger op kunt in een nieuwe functie? Bovendien zijn ze geïnteresseerd in de groene arbeidsvoorwaarden. Krijg je bijvoorbeeld een vergoeding als je op de fiets komt? Kun je vanuit het werk een fiets krijgen? Wordt het gestimuleerd om op de fiets of met het openbaar vervoer te komen? Dat zijn zaken, die belangrijk zijn en waar jij ook meer naar moet gaan kijken.

Vrouwen op de bouw

Er is natuurlijk een heel groot tekort aan personeel. Daar hebben verschillende sectoren mee te maken. De bouwsector is een van de hardst getroffen sectoren. Dit komt omdat de meeste bouwvakkers ook tegen hun pensioenleeftijd aan zitten. Hierdoor ontstaat er een heel groot gat. Er worden namelijk al jaren te weinig bouwvakkers opgeleid. 

Mocht je het dus ambiëren om jezelf op te leiden tot bouwvakker, dan heb je straks een gouden baan. Het zijn namelijk banen die altijd nodig zijn. Naast alle mannen op de bouw, worden er ook steeds meer vrouwen gevraagd. Het is namelijk heel ouderwets om te denken dat alleen mannen kunnen schilderen, stucen en metselen. 

Doorbreek daarom het ouderwetse plaatje en laat je als vrouw opleiden tot bouwvakker, elektricien of schilder. Als je klaar bent met leren, kun je meteen een eigen bedrijf starten en succesvol worden in jouw vakgebied. Vrouwen? Die kunnen echt wel bouwen!

Previous ArticleNext Article
CARRIERE, ONDERNEMEN, OPLEIDING ·

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *